Lamelparket

Houten vloeren

De vloer is de basis van je interieur. De uitstraling van de vloer bepaalt voor een groot deel de sfeer in de ruimte. Evenals de keuze voor gordijnstoffen en de kleuren van verf en behang, etc.

Woonkamer Adriaansen 2    Woonkamer Adriaansen

Als je kiest voor hout, dan kies je voor een levendige vloer. Hout is een natuurprodukt met een mooie en warme uitstraling. Zoals je op deze pagina kunt lezen komt er het nodige kijken bij de keuze van een houten vloer: o.a.  de houtsoort, de ondervloer,  de afwerking, de legmethode en het onderhoud van de vloer.  Wij vinden het daarom belangrijk om je tijdens een gesprek deskundig en volledig te informeren en te adviseren, zodat je een wel overwogen keuze kunt maken.

Wat is lamelparket?

Lamelparket bestaat uit meerdere lagen en heeft een messing-groef verbinding. De toplaag bestaat uit hout. De dikte van de houten toplaag kan variëren van 0,6 mm tot 6,5 mm. Deze toplaag is gelijmd op 1 of 2 kruislings op elkaar aangebrachte lagen naaldhout  of op plaatmateriaal (MDF, HDF of multiplex).

Als de vloer eenmaal  is gelegd, zie je natuurlijk alleen nog maar de houten bovenlaag. Het voordeel van lamelparket  ten opzichte van een massief houten vloer is, dat je bij lamelparket minder kans hebt op werking van de vloer (krimpen bij een lage luchtvochtigheid en uitzetten bij een hoge vochtigheidsgraad).  Een goede luchtvochtigheid blijft echter ook bij lamelparket belangrijk!

Kijk voor houten vloeren ook bij Massieve vloeren.

DSCF1265   OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Afwerking lamelparket

Lamelparket kunnen wij afgewerkt en al (met bijv. olie) van de leverancier krijgen. Dat is praktisch, want het parket wordt afgewerkt bij je thuis gelegd. Het parket is na het leggen dus meteen beloopbaar. Echter, hierdoor ben je ook weer afhankelijk van wat de leverancier, en wij dus, jou te bieden hebben. Wellicht vind je de uitstraling van de vloer mooi, maar wil je de vloer een tintje lichter of wat meer vergrijsd of wat meer verouderd? Daarom kunnen wij tevens onbewerkt lamelparket leveren. Je bent dan helemaal vrij in de keuze hoe je de vloer door ons wilt laten afwerken. Je geeft je wensen aan, waarna wij eerst een proefplankje maken. Pas als deze naar wens is, zal de gehele vloer op dezelfde wijze worden behandeld. Wij kunnen de vloerdelen vóór het leggen behandelen of de vloer wordt eerst  gelegd en daarna behandeld. Dit gebeurt altijd in overleg.

Je  kunt je vloer dus op diverse manieren afwerken. Zowel lak, was en olie hebben ieder hun specifieke eigenschappen. Je kunt de vloer ook afwerken met een speciale vloerverf. Deze verf is in iedere kleur verkrijgbaar. Wij informeren je graag!

100_0316100_0315DSCF1112100_0507

 

 

 

 

 

 

 

In onze loods worden de planken licht geschuurd en behandeld met bijv. olie of vloerverf (incl. de plinten). Daarna worden de planken in een rek gestapeld om te drogen. Wij kunnen oude behandelde vloerdelen ook schaven met onze schaafbank en daarna opnieuw afwerken.

De invloed van de afwerking en de legrichting van de vloer

Kleuren beïnvloeden niet alleen de sfeer, ze kunnen een ruimte mede kleiner of juist groter doen lijken. Zeker als je dit combineert met een bepaald legpatroon. Een voorbeeld: een smalle, lange ruimte zal breder lijken, als je kiest voor licht afgewerkte vloerdelen en deze in de breedte legt. Hierbij is het ook mooi, als je niet voor smalle, maar voor brede vloerdelen kiest! 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA     OLYMPUS DIGITAL CAMERA     DSCF0573

Vloerverwarming / vloerkoeling in combinatie met parket

Veel mensen vragen ons of een houten vloer op vloerverwarming kan worden geplaatst. Ja, dit kan! De Vloerengalerie heeft hier al jaren ervaring mee. Een massief houten vloer is hiervoor niet geschikt, maar lamelparket wel. Door de opbouw van het lamelparket in meerdere lagen, is de stabiliteit van deze vloer groter en is dit type vloer geschikt voor vloerverwarming. Het lamelparket zal bij vloerverwarming op de ondergrond worden verlijmd. Vloerverwarming in combinatie met hout, is echter anders in gebruik dan in combinatie met bijv. plavuizen. Als je je al in vloerverwarming hebt verdiept, dan weet je inmiddels, dat er diverse systemen op de markt zijn. Bestaande “natte” vloerverwarming, droogbouw-systemen op een bestaande dekvloer, elektrische vloerverwarming, etc. ze hebben allemaal hun voor- en nadelen en voorwaarden i.v.m. het leggen van parket.

Informatie aanvragen
Wil je meer weten over vloerverwarming in combinatie met een parketvloer? Je mag ons hierover gerust vrijblijvend bellen. Via onderstaand aanvraagformulier kunnen wij je ook informatie toesturen over de diverse systemen van vloerverwarming/vloerkoeling en het gebruik hiervan in combinatie met een parketvloer. 

DSCF1099     DSCF1097     DSCF1103     DSCF1104

Foto’s boven: Bij onze klant werd een slecht geïsoleerde woning verbouwd tot een moderne duurzame woning. In dit huis is vloerverwarming d.m.v. aardwarmte geplaatst. Na plaatsing wordt de vloer geëgaliseerd en vervolgens in de voorstrijk gezet. De voorstrijk zorgt voor een betere hechting tussen de betonnen vloer en de lijm, die nodig is om de parketvloer vast te leggen.

DSCF1010      DSCF1008      DSCF1011     DSCF1129

Bij bovenstaande woning is de vloerverwarming ingefreesd, waarna de betonvloer door ons is geëgaliseerd.
De parketvloer wordt rechtstreeks verlijmd op de betonvloer.

 

 

Leggen

Lamelparket kan op verschillende manieren worden gelegd, namelijk  vast op de ondervloer, onderling verlijmd of d.m.v. een clicksysteem. Dit is mede afhankelijk van de houtsoort en de lengte/breedte van de plank. De Vloerengalerie heeft jarenlange ervaring met het leggen van diverse type vloeren. Dit geldt ook voor ondervloeren en het afwerken van vloeren. Laat je vloer daarom leggen door een professionele vakman met professioneel gereedschap!

IMG_1878    IMG_1882    IMG_1899

IMG_1885    IMG_1887    IMG_1897

Verwijderen, herleggen, aanheling, renovatie van houten vloeren

DSCF1206    IMG_0280    IMG_0242    Begonnen met schuren

Vaak kan de “oudere” houten vloer weer worden geschuurd en opnieuw worden behandeld met olie, lak, hardwax of vloerverf (kijk ook bij parketrenovatie). Of de vloer van de woonkamer wordt weer hergebruikt voor de slaapkamers of zolderruimte (eventueel opnieuw geschuurd en afgewerkt). Wil je een nieuwe vloer, maar moet hiervoor eerst een tegelvloer worden verwijderd? Ook dit kunnen we voor je doen! Heb je vragen over wat wij voor je kunnen betekenen? Stel je vraag gerust en schroom niet ons te bellen of te mailen.

Ondervloeren

Een parketvloer kan op elke ondervloer (cementdekvloer, anhydrietvloer, houten ondervloer) worden aangebracht, mits deze voldoende droog en egaal is. Er zijn ondervloeren verkrijgbaar met zowel geluidsreducerende als egaliserende en vochtwerende eigenschappen. Ondervloeren zijn in diverse prijsklassen en dus kwaliteiten te verkrijgen. Wij adviseren je graag over welke ondervloer voor jouw situatie het beste is.

Plinten en profielen

Om de vloer helemaal af te maken beschikken wij over een gevarieerd assortiment plinten en profielen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA      Staande Plint 12 cm met kraal      DSCF0017      DSCF1565

OLYMPUS DIGITAL CAMERA      OLYMPUS DIGITAL CAMERA      OLYMPUS DIGITAL CAMERA      OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reinigings- en onderhoudsmiddelen

Van belang bij ieder type vloer is, dat de juiste reinigings- en onderhoudsmiddelen worden gebruikt. In het geval van hout, zijn deze middelen precies afgestemd op de afwerking waarvoor is gekozen: olie, lak of was. Gebruik je nl. niet het juiste reinigingsmiddel, dan kan je houten vloer vlekkerig worden of krijgt het niet de juiste bescherming, waardoor de vloer eerder kaal zal worden. De juiste reinigingsmiddelen voor houten vloeren reinigen nl. niet alleen de vloer, maar geven je houten vloer bij het dweilen tevens een nieuwe beschermlaag.

Assortiment Vloerengalerie

Ben je toe aan nieuwe reinigings- of onderhoudsmiddelen? Bel ons of vul onderstaand aanvraagformulier in. Wij brengen de middelen kosteloos bij je thuis langs of sturen deze kosteloos naar je op.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Bescherm je vloer tegen krassen en vuil

Floorfriendly_550x275[1]Om je vloer te beschermen tegen krassen en deuken van meubels, verwijzen wij je graag naar de website van Floorfriendly. Zij hebben een uitgebreid assortiment doppen, glijders en wielen voor iedere type vloer! Uiteraard mag je de bestelling ook aan ons doorgeven. Dan zorgen wij ervoor, dat je de doppen, etc. zo snel mogelijk in huis krijgt.

 

Een goede kwalitatieve droog- en schoonloopmat zorgt ervoor, dat vuil en vocht voor een groot deel achterblijven op de mat. De aankoop van een dergelijke mat, zorgt ervoor dat je vloer langer meegaat! De mat kan op maat worden geleverd en is in diverse kleuren verkrijgbaar.

Tapisparket

83-DSC00975Tapisparket wordt ook wel traditioneel parket genoemd. Het is een Franse benaming voor een parketvloer met een eigen legmethode. Bij tapis wordt eerst een tussenvloer op de vaste (beton)vloer aangebracht. Hierdoor ontstaat een vlakke vloer, waarop vakkundig massief houten stroken (zonder messing en groef) worden gelijmd en gespijkerd. De spijkergaatjes worden dicht gemaakt met “vloeibaar hout”. De vloer kan desgewenst in een bepaald legpatroon worden geplaatst. Ook mooi met een bies of band. De vloer wordt vervolgens geschuurd en afgewerkt met was, lak of olie.

 

Parketvloeren zijn ook zeer geschikt voor de zakelijke markt. Hout geeft de winkel, restaurant, kantoor, etc. veel warmte en sfeer! Vraag ons gerust naar de mogelijkheden.

Vloerengalerie op Wonen&Co 2013

Op de Wonen & Co beurs in Groningen in 2013 waren we weer present met onze stand. Daarnaast mochten we de vloer leveren en leggen voor de living van de stylistes Sylvia Naber (No.9 Design) en Els Selles (de Stijlzolder). Voor Els mochten we tevens de binnenzonwering verzorgen.

DSC_3178     DSCF1250     DSCF1241     DSCF1243

Foto’s: Sylvia koos voor een zwart gebeitste en geoliëde eiken lamelparket met planken van 22 en 32 cm breed. Bij Els in de living lag een eiken lamelparket, verouderd, gerookt en wit geolied. Breedte plank is 26 cm.
Ook in 2014 zijn we weer present op de beurs Wonen&Co van 13 t/m 16 maart. Ook dan komen er weer houten vloeren te liggen in de living van Els Selles en van styliste Getty v.d. Weij (Stijlburo Spot).

Heb jij vragen over vloerverwarming en parket? Wil je weten welke afwerking het beste is? Vraag het de vloerenspecialist!


Plan een vrijblijvende
Afspraak met Jaap de Graaf